Interna otpremnica

Promene→ Izlaz →Interna otpremnica

Interna otpremnica prati artikle koji su izdati iz magacina u okviru preduzeća.

Izborom opcije Interna otpremnica, videćete formu u kojoj se nalaze tri polja:Interna otpremnica, Zaglavlje otpremnice i stavke otpremnice.

InternaOtpremnicaMaloprodaja

Interna otpremnica je deo prozora koji nam daje pregled svih unetih promena za zadati period knjiženja.

Zaglavlje interne otpremnice nam pokazuje broj otpremnice, datum otpremnice i datum prometa.

Nakon unetih podataka u zaglavlje interne otpremnice popunjavaju se polja u delu prozora za unos stavki.

Svaku novo unetu robu/uslugu nakon unetih podataka potrebno je snimiti klikom na ikonicu Snimi, ili iz padajućeg menija izborom opcije snimi, kao i kombinacijom tastera Ctrl S.

Posle opcije snimi pristupa se rasknjižavanju, izborom opcije Rasknjiži iz padajućeg menija Interna otpremnica, klikom na ikonicuRasknjiži ili kombinacijom tastera Ctrl R. Na isti način vršimo i otključavanje interne otpremnice, nakon čega opet možemo da vršimo izmene unutar nje.

Interna otpremnica -> Briši

Izborom ove opcije vršimo brisanje stavke otpremnice ili kompletne otpremnice u zavisnosti od toga da li je trenutno aktivan levi ili desni deo prozora. Ukoliko je trenutno aktivan desni deo glavnog dela prozora pre brisanja svake konkretne stavke pojaviće se dodatni prozor na kom će nas program upitati da li smo sigurni da želimo obrisati tu stavku i tako sprečiti slučajno brisanje stavki.

Ukoliko je trenutno aktivan levi deo prozora ovom opcijom se briše cela otpremnica ali potrebno je naglasiti da je ovakvo brisanje moguće samo ukoliko je ona prazna i ne sadrži nijednu stavku i da će nas u suprotnom program sprečiti u njenom brisanju. To bi, logično, značilo da za onu otpremnicu koje nije prazna prvo moramo obrisati sve njene stavke pre nego to izvršimo samo njeno brisanje.

Brisanje radimo i preko toolbar menija izborom ikonice „ brisanje selektovane stavke „ ili izborom taster Delete.

Interna otpremnica -> Štampa

Klikom na ovu stavku u meniju pozivamo obrazac za štampu interne otpremnice. Sam proces štampe počinje klikom na opciju ‘štampa’, i procedura je ista kao i kod svih štampa iz Windows okruženja.

Štampu možemo izvršiti i izborom ikonice štampača iz toolbar-a ili kombinacijom tastera Ctrl P.