Prijem podataka (3.1)

Prijem podataka Vam omogućava da u program ubacite kako Vaše podatke, tako i podatke od drugih pravnih lica koji koriste naš program.

Do nje dolazimo izborom sledećih opcija:

Servis – Razmena/snimanje podataka – Prijem, pri čemu Vam se otvara sledeći prozor:

DraminRMPsystemRazmenaPodatakaPrijem

klikom na polje Putanje otvara Vam se prozor gde su smeštene sve snimljene baze iz programa:

DraminRMPsystemRazmenaPodatakaPrijemIzborDatoteke

Selektovanjem baze koju želite da primite kliknete na polje Open (Otvori) i ponovo se vraćate na prethodni prozor za prijem podataka.

Kod ovog prozora je značajno istaći da, ukoliko Vam se ne prikažu snimljene baze programa, u drugom polju na dnu prozora „Files of type“ izaberete opciju RMP datoteke (*.rmp) i u prozoru će Vam se pokazati sve snimljene datoteke iz programa.

Kod prijema podataka postoje dve opcije. Jedna se odnosi na prijem svih podataka, tj.radite standardni backup podataka iz baze, gde je dovoljno kliknuti samo na opciju Učitaj i baza će se prebaciti. A druga opcija je učitavanje samo kalkulacija i početnog stanja.Ukoliko želite da uradite backup samo ove opcije, potrebno je pre klika na polje učitaj štrihirati opciju „Samo kalkulacije i početno stanje“.

Za uspešan prijem podataka program će Vam javiti sledeću informaciju:

DraminRMPsystemRazmenaPodatakaPrijemUspesno

Prilikom prijema podataka, a naročito prilikom prijema kalkulacija, veoma važno je ne menjate datume knjiženja u kalkulacijama,odnosno drugim dokumentima, dakle da ih otvarate i ponovo rasknjižavate, jer može doći do dupliranja kalkulacija, kao i nemogućnosti prebacivanja svih kalkulacija.